neděle 18. října 2015

Narozeninový dort-recept

..............RECEPT............
Tak jste mě ukecali no , vyhrožovala jsem že recept nebude a bude, jak jsem říkala je složitější ,ale stojí za to!!! Klidně upečte jen jeden korpus určitě sklidíte úspěch i s ním.

Světlý piškotový korpus

260g hladké mouky
1 špetka soli
10 vajec
10 lžic oleje
300g cukru krystal
100g čokoládových flíčku

Troubu předehřejeme na 150C. Mezi tím si dáme do velké mísy bílky a zvlášt do skleničky žloutky. Do bílku přidáme špetku soli a šleháme do tuhého sněhu .Poté postupně přisypáváme cukr a šleháme dokud se netvoří pevné špičky. Do sněhové hmoty postupně zašleháváme žloutky a olej. Mouku a čokoládové flíčky opatrně vmícháme vařečkou. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 150C cca 1 hodinu.

Čokoládový dort bez mouky
( můžete rovnou udělat dvojitou dávku)

250 g másla
200 g kvalitní hořké čokolády
150 g třtinového cukru
5 vajec

Máslo s cukrem a čokoládou rozpusťte na mírném plameni. Mezitím si vyšlehejte vejce (žloutky zvlášť a bílky zvlášť). Do čokoládové hmoty vmícháme opatrně žloutky a poté i bílky . Do vymazané a vysypané formy vlijeme 3/4 těsta a pečeme na 180 C 25 minut. Po vyjmutí nalijeme na ještě horký korpus zbylou 1/4 syrového těsta a necháme 24 hodin odležet v lednici .

Krém do piškotového korpusu

1 kg mascarpone
5 broskví
3 žloutky
200 g cukru moučka(dle chuti)

Mascarpone vyšleháme s cukrem i žloutky a necháme cca 15 minut odležet v lednici. Takto připravený jednoduchý krém je hotový a připravený na promazáváni.

Ted už nás čeká jen dort sestavit, spodní piškotový korpus si prořízneme a promazáváme krémem z mascarpone, každou vrstvu pak prokládáváme čerstvým ovocem( já použila broskve). Na horní piškotový korpus posadíme čokoládový a ozdobíme. Zdobení je asi moje nejoblíbenější část přípravy, je to čas kdy můžu popustit uzdu fantazie a vyřádit se tak si to pořádně užijte i vy. Ke zdobení jsem použila, broskve,pytahaiu, physalis,fíky,borůvky,maliny apod




Žádné komentáře:

Okomentovat